Waarom het onderhoud van uw klok zo belangrijk is

Als uw klok van slag is, merkt u dat vrijwel meteen. Het slagwerk is vertraagd, de wijzer blijft hangen of de klok slaat een verkeerd aantal uren. Zeker als uw klok veel waarde heeft of een geliefd erfstuk is, wilt u deze problemen snel en vakkundig laten verhelpen. Maar hoe kunt u uw klok eigenlijk het beste onderhouden om slijtage te voorkomen?

Oorzaken van slijtage van uw klok

Slijtage kan veroorzaakt worden door verschillende aspecten. Wellicht werken de veren in de klok niet meer zo goed: de kracht is er uit. Daarnaast kunnen de lagers versleten zijn, waardoor het radarwerk niet meer goed loopt. Soms is een ophoping van vuil en stof in het mechaniek de boosdoener. Verder zit een ongeluk natuurlijk in een klein hoekje. Moest de klok een uur verzet worden en heeft u de wijzers tegen de klok ingedraaid? Hier kan niet elke klok tegen! Daarnaast kan het zijn dat u uw klok met veren op de verkeerde manier heeft opgewonden. Of misschien heeft u de klok verplaatst en tikt hij niet meer zoals het hoort. Wees dus altijd uiterst voorzichtig met uw (antieke) klok en laat deze onderhouden door een vakman.

Het belang van vakkundig onderhoud door een klokkenmaker
De frequentie van het onderhoud van uw klok is onder andere afhankelijk van de ouderdom en de plaats waar deze staat of hangt. Over het algemeen heeft uw klok iedere vijf tot tien jaar een schoonmaak- en onderhoudsbeurt nodig. Het smeren van uw uurwerk is een secuur klusje dat u het best kunt overlaten aan een vakman. In tegenstelling tot de ‘hobbyist’ weet de vakgediplomeerde klokkenmaker precies welke olie uw klok nodig heeft en waar deze aangebracht moet worden. Het komt bijvoorbeeld regelmatig voor dat mensen zelf hun klok proberen te smeren met naaimachineolie of zelfs slaolie. Vervolgens vermengt vuil en stof zich met de olie en loopt het gehele radarwerk vast. Ga dus nooit zelf in de weer met uw klok: de kans dat er iets misgaat is groot en dit zal het slijtageproces van uw klok alleen maar versnellen.

Uw klok schoonmaken
Het schoonmaken van uw klok is van groot belang om slijtage te voorkomen. Een goede klokkenmaker weet precies welke reinigingsmiddelen hij kan gebruiken. Vooral bij antieke klokken is het belangrijk de originele staat van de klok zoveel mogelijk te behouden.
Om het mechaniek in goede conditie te houden, moeten vuil en stof verwijderd worden. Het is echter niet de bedoeling dat het mechaniek te veel gepolijst wordt of dat er veranderingen worden aangebracht die niet bij het uurwerk horen.

De risico’s van zelf uw klok repareren
Een klokkenmaker houdt altijd rekening met de geschiedenis van uw klok en zal deze op verantwoorde wijze restaureren als dat nodig is. Zelf sleutelen aan uw oude klok of dit werk overlaten aan de plaatselijke hobbyist is echter nooit een goed idee. Als u niet beschikt over de juiste gereedschappen, materialen of vaardigheden, kunt u uw klok onherstelbaar beschadigen. Buiten het feit dat uw geliefde klok dan niet meer loopt zoals hij zou moeten, kan uw erfstuk ook significant in waarde dalen. Om problemen te voorkomen, kunt u uw klok het beste naar een deskundige klokkenmaker brengen. U bent van harte welkom bij klokkenmaker en -restaurateur Alex Muller Klokkenreparatie in Papendrecht. Uw klok wordt hier onderhouden en gerepareerd met alle zorg en aandacht die deze verdient. Dankzij de kennis en het vakmanschap van uw klokkenmaker in Papendrecht zal uw klok weer lopen als vanouds.

0
Feed